Blogg

Ändringar 2019

I år kommer jag att genomföra några ändringar här på bloggen. De största ändringarna kommer dock att ske under huven och kommer inte vara något läsare kommer att märka av — dock så kommer det att innebära en mycket bättre funktionerande hemsida, snabbare hämtning av innehåll på sidan (som läsare slipper man vänta lika länge på innehållet), och bäst av allt kommer jag som skribent att kunna blogga mycket smidigare. Jag kommer kunna blogga från telefonen, från min bärbara dator och till och med iPaden. Det innebär mer innehåll, bättre innehåll och i helhet en bättre blogg!

Ändringarna

De saker jag hoppas på att ändra i år är:

  1. Köpa en dedikerad server — detta innebär att sidan inte längre kommer att dela “servermiljö” vilket innebär att en hel server är dedikerad åt just min sida (och kanske annat jag arbetar med). Detta kommer då att vara den största källan till snabbare laddningstider och en snabbare hemsida i helhet för läsarna.
  2. Gå över till WordPress — detta kommer medföra ett enklare sätt att skriva innehåll! För att ladda upp exempelvis bilder idag behöver jag genomföra en massa operationer. Med WordPress är det inte svårare än 1-2 knapptryck. Detta kommer innebära fler bilder, bättre inlägg och i helhet en mycket bättre blogg.
  3. Installera ett så kallat “cache”. Cache gör så att när en användare besöker sidan så behöver inte hemsidan göra alla anrop den vanligtvis gör. När man som besökare idag besöker sidan måste hemsidan först kontakta servern som i sin tur kontaktar databasen för att hämta allt innehåll, därefter behöver servern konstruera all innehåll (detta görs via kod på servern), när allt detta är klart får webbläsaren äntligen svar och börjar ladda ned bilderna. Detta må låta som mycket, men som värst tar det endast 1 sekund. Dock känns denna sekund som 5 sekunder, vilket är väldigt länge när det kommer till att surfa på webben. Med cache kommer denna laddningstid att gå ned till hela 0.1ms. Processen kommer att gå från det som står ovan till: Besökare landar på sidan, sidan pratar med servern som hämtar allt innehåll för-laddat och ger det tillbaka till webläsaren, klart. Alltså slipper man alla anrop och dylikt utan allt är så kallat “cachat” på servern. Detta kommer inte bara spara läsare en massa tid som byggs upp efter massa webbsurfande, utan det kommer även spara mig som bloggare en massa tid när jag navigerar sidan. Alltså innebär det en bättre sida i helhet för alla!

Fördelar med ändringarna

De kommer att medföra många fördelar där den största kommer vara den tid detta kommer spara för alla och den kvalitet bloggen det kommer att medföra till bloggen. Just nu tvekar jag inför varje blogginlägg då det tar så lång tid att skriva inlägget och dylikt. Med en plattform som WordPress kommer denna process att bli mycket smidigare och således kommer jag inte behöva tänka två gånger innan jag bloggar, utan istället bloggar jag helt enkelt. Jag kommer att kunna skriva ner mina tankar i realtid och som läsare kommer ni att få avnjuta mycket bättre innehåll.

Blir intressant att se vad 2019 har att medföra! Jag hoppas implementera dessa ändringar så fort jag har möjlighet. Det viktigaste är att man lärt sig om allt detta dock och vet vad man kan göra för att förbättra bloggen i helhet för alla!