Blogg

Hur blir man av med mjäll i skägget?

De senaste åren har det varit trendigt att låta skägget växa. På gatorna ser man alla tänkbara varianter, längder och färger. Men den gemensamma nämnaren är att de ger ett moderiktigt och stiligt yttre. En annan gemensam nämnare som man helst inte vill prata om, är att behåringen lätt drabbas av mjäll. Du som läser kanske lider av mjäll i skägget och söker både orsak och kur. Läs vidare så ska jag hjälpa dig råda bot på problemet, så du kan styla och showa med din ansiktsbehåring utan hinder!

Vad är mjäll?

Om vi först börjar med vad mjäll är så kan jag berätta att det är döda hudceller. Huden går ständigt igenom en förnyelseprocess och det i sig orsakar hudflagor. Titta riktigt noga i sängen när du vaknar på morgonen, så kommer du upptäcka små vita flarn.

Men när processen blir extrem på skalp och ansikte benämns det som mjäll, du själv kan avgöra om du tycker att du lider av åkomman.

Vad orsakar mjäll?

När det kommer till skalpen och skägget så är det extra känsligt för att utveckla jästsvamp, det resulterar i den extrema hudavlagring vi kallar mjäll. Andra orsaker som kan ligga till grund för åkomman är:

  • Stress
  • Psoriasis
  • Dålig återfuktning

Alla vet att psyket gärna hänger ihop med kroppens funktioner. Om du har det stressigt på jobbet exempelvis så är det inte konstigt att kroppen agerar utåt. Om du har en historia av psoriasis kan det också orsaka mjäll. Men den största orsaken brukar dock vara att man glömmer återfuktningen. Även om huden i ansiktet på män är täckt med behåring, är den lika känslig för väder och vind.

Hur du blir av med det

På sajten MjällISkägget.se kan du läs mer om hur du kan bli av med mjäll i skägget, men för nu kan du börja med att läsa dessa knep och kurer.

  • Använd återfuktande produkter och olja, för att ge kroppen och huden vad den behöver.
  • Använd också en skrubb för att exfoliera huden, det avlägsnar död hud och förhindrar flagnande.
  • Börja med att använda ett milt återfuktande shampoo och vänd dig till starkare produkter om det krävs. Ett shampoo med ketokonazol förebygger och förhindrar jästsvamp samtidigt som det återfuktar.

Kamma dagligen in olja i ditt skägg för att bidra med den essentiella fukt som krävs för välmående hud och hår. Om du vill ha en naturlig huskur kan du använda dig av kokosolja eller äppelcidervinäger.

Var tålmodig

Ge produkterna den tid de behöver för att verka. Inget mirakel sker på en dag. Huden behöver tid att återhämta sig och rena sig. Under tiden kan du se till att bära en kam med dig, för att kamma ut flagorna under dagens gång. Kom ihåg att mjäll är en vanlig åkomma som händer de flesta i livet, det smittar inte och är oftast inte farligt. Acceptera att kroppen inte alltid är felfri, att huden ibland är för torr, ibland för fet och ibland bara allmänt känslig. Om du fortsätter med vardagen medans du genomgår en daglig procedur, så kommer du inte ens märka när ansiktsbehåringen inte längre är täckt av snöflingor!