Blogg

Inred din salong i din stil

Att gå till frisören innebär för många en skön stund av egentid. Man får bli ompysslad och känner sig ofta både fräschare och lättare efteråt.

För många är det viktigaste att man hittar en frisör man litar på och känner sig trygg med. Men att det sedan även är en genomtänkt inredd salong är givetvis ett stort plus och kan ge viktigt mervärde till upplevelsen.

Väggarna

Sitter man inte och bläddrar i en av blaskorna på kaffebordet så sitter man som kund oftast och tittar på väggarna. Därför är det mycket viktigt att dessa är genomtänkta. Det klassiska är att väggarna i en frisörsalong är prydda med snygga bilder på gamla stilikoner, såsom Elvis, Marilyn Monroe och James Dean. Varför inte tänka utanför detta och exempelvis jobba med ord? Exempelvis filmcitat, små uppmuntrande ord eller visdomsord.

Hyllorna

I någon utsträckning är det lämpligt att jobba med någon sorts merförsäljning i sin salong. Här tror jag många salonger skulle vinna på “less is more”. Välj ut några märken som du tror på och har god erfarenhet av. Om man lyckas komma ifrån det plottriga, som lätt uppstår när det är alltför mycket olika produkter, så kan man absolut jobba med sina försäljningsprodukter som en viktig del av inredningen.

Några viktiga produkter att ha inom de serier man jobbar med:

  • Schampo/Balsam
  • Hårvax
  • Marocco olja
  • Inpackning

Inredningen

Här behöver man vara tydlig mot sig själv kring frågan om vad för frisörsalong man vill skapa sig. Modern eller retro? Personlig eller allmän? Här bestämmer man vad för möbler man ska ha.

Exempelvis kan man ha sina produkter snyggt uppställda i ett jaktskåp med öppna dörrar. Låt fantasin och kreativiteten flöda. Men låt det mynna ut i något genomtänkt, något du kan stå för.

Golvet

Allt hår hamnar på golvet, så givetvis vill man ha rim och reson i hur mycket av kundernas uppmärksamhet man drar till golvet. På en tandläkarklinik jag var på så hade man ett stengolv med någon sorts insprängda kristaller. När takljuset föll på det så hade det en fantastisk effekt och gav en lyxig känsla. Den nivån behöver man inte hålla. Men se till att det har en blank yta så att det är enkelt att snabbt få undan håret emellan kunderna. Varje kund ska uppleva det som att den är den första och viktigaste kunden för dagen.

Taket

Här är det främst belysningen som är avgörande. Spotlights i olika riktningar och som går att dimma ger en fräsch känsla och gör att man kan variera belysningen. Takfläktar kan också vara en god idé för varma sommardagar, eller bara för att ge lite skjuts åt ventilationen.

Att ge sig på att inreda sin frisörsalong innebär stora möjligheter, men också utmaningar. Men är du i ett läge där det börjar bli dags att inreda – på nytt eller för första gången – så tveka inte. Tänk till innan, låt kreativiteten flöda och var inte rädd att ändra dig under vägens gång. Då finns alla möjligheter att just din salong når oanade höjder.