Blogg

Ta bort hårväxt med laser

När det gäller hårborttagning med laser är det troligen en av de allra mest effektiva metoderna för att ta bort oönskad hårväxt permanent. Metoden måste dock utföras på rätt sätt för att ha effekt. Laser har under den senaste tiden blivit mycket populär eftersom det går mycket fort.

Hur effektiv är behandlingen?

Behandlingens effektivitet beror främst på fyra faktorer. Dessa är:

  • Hudfärg hos den som behandlas
  • Hårfärgen
  • Behandlarens kunskap
  • Utrustningen som används för behandlingen

Man kan alltså inte bara gå till en klinik som erbjuder laser för att bli helt nöjd, utan man måste veta lite mer om metoden för att man ska kunna ta rätt beslut.

När man väljer att använda laser för hårborttagning fungerar den genom att ljuset från lasern passerar genom huden och sedan omvandlas till värme när det mörka hårstrået träffas. Om huden är ljus släpper den igenom mer av laserns energi och det fungerar ungefär på samma sätt som när solljus träffar en ljus yta som behålls sval medan en mörk yta blir mycket varm.

När laserns ljus når ner i huden omvandlas det till värme när det träffar mörkare pigment i ett hårstrå. Strået leder sedan ner denna värme i hårsäcken, och när denna blir ungefär 70 grader varm förstörs den och hår kommer inte längre att kunna produceras. Om hårstrået är mörkt kommer mer av energin att omvandlas till värme. Det är alltså lättare att behandla en hårväxt med mörka och tjocka hårstrån än en med tunna och ljusa strån.

Rött och blont hår har ofta mycket lite pigment i sig men kan ibland behandlas med laserhårborttagning. Grått och vitt hår kan inte behandlas.

Hur går det till?

En hårborttagning i Uppsala med laser är en relativt lätt och odramatisk behandling. Man måste dock vara medveten om att laser inte är någon engångsbehandling. Varje område kräver ofta mellan 4-8 behandlingssessioner som utförs med någon månads uppehåll mellan varje session.

Behandlingen går till som så att behandlaren skjuter in ett visst antal laserpunkter i ett bestämt mönster över det område som ska behandlas. Det kan bränna till lite när laserpulsen träffar hårstråna i huden. Kylning eller bedövningskräm kan användas för att förhindra brännskador och minska obehag.

Ofta tar en session mellan 10-60 minuter och detta beror på hur stort området som ska behandlas är. Om man ska behandla ryggen tar det längre tid än om det är läppen. Om huden är ljus får man bättre resultat och det kan vara bra att undvika brun utan sol, solarium eller stark sol minst fyra veckor innan laserbehandlingen. Om man har ljusa hårstrån kräver de flera behandlingar än vad ett mörkare hår gör.

Det är viktigt att tänka på att man inte ska ha vaxat eller ryckt bort hårstrån från området som ska behandlas under 6 veckor innan behandlingen. Man får dock raka sig hela vägen fram till behandlingen och även under behandlingstiden. Man bör göra en underhållsbehandling per år efter att man gjort hela behandlingen färdig för att behålla det bästa resultatet. Man måste också tänka på att man inte bör göra behandlingen när man är gravid, men det går bra när man ammar.

Är du i behov av en hårborttagning och bor i Uppsala området? Besök isåfall LaserEstetik i Uppsala på Dag Hammarskjölds väg 10. De genomför utomordentlig hårborttagning och kan minst sagt att du kommer lämna kliniken mycket nöjd! De kan nås på 018-50 15 05.