Blogg

Vad är skillnaden mellan ombre och balayage?

Det uppkommer ständigt nya tekniker inom hårfärgning och även klipptekniker som blir till starka trender. Två av de mest moderna sätten att färga håret på är ombre och balayage. Dessa är visserligen ganska lika varandra, men det finns ändå vissa skillnader som kan vara bra att ha koll på om man ska bege sig till sin hårstylist inom den närmaste tiden.

Ombre-tekniken

Ombre

En ombre innebär kort och gott att håret blir ljusare, ju längre ned mot topparna man kommer. Ombre betyder ju “skuggig”, och det är just den effekten man vill åt. Den liknar till viss del dip-and-dye som man också kan göra hemma själv. Dock brukar det bli ett betydligt bättre resultat om man låter en utbildad frisör ta sig an knepet, annars är det lätt hänt att det blir alldeles för skarpa kontraster.

Ombre-effekten kan variera betydligt från färgskala till färgskala. Det vanligaste är att man gör håret ljusare till en viss grad så att det ska se så naturligt ut som möjligt, utan den där fula utväxt-randen som många ogillar. Dock kan man även färga det i alla möjliga nyanser på ett vackert och diskret sätt. Om det är en mycket svag ombre man talar om, så brukar man emellertid kalla den för en sombre. Det finns också något som kallas brombre, vilket passar till de mörkare hårfärgerna. Fördelarna med en ombre-variant listas här nedan.

  • Lyfter fram ansiktsdragen bättre
  • Ger en naturlig look som håller länge
  • Ger håret en friskare och mer levande look

Balayage

Balayage

Balayage kommer från franskan och betyder “svepning”. Det är en fristående teknik som gör att frisören målar på håret, lite utefter eget tycke och smak. Slingorna varierar i tjocklek och ofta görs de tjockare ju längre ner mot topparna de kommer. Denna teknik liknar ombre-effekten, men man brukar ibland också göra slingor som börjar från hårrötterna uppe på hjässan. På en ombre börjar slingorna alltid lite längre ner. Balayage ger en mycket naturlig look och även här kan nyanserna variera, beroende på hur mörkt eller ljust man vill att håret ska bli. Tekniken innebär således att man med en pensel går in och “ritar dit” slingorna, där man känner att det ser snyggt ut.

Kostnad för ombre eller balayage

Att gå och färga håret kan kosta en slant. Har man ont om kontanter och behöver en extra peng för att fräscha till sig i håret, så kan ett swish lån komma väl till pass. Vanligtvis brukar priserna för dessa tekniker ligga på samma som om man skulle göra babylights. Man brukar få räkna med cirka 1500 kr om man har ett någorlunda långt hår. I annat fall kan det bli billigare respektive dyrare. Frisören man går till sätter också sina priser utefter eget bevåg, så ibland kan det löna sig att kolla upp olika frisörsalonger.

Andra varianter av hårfärgningar är:

  • Ecaille – mörk botten varvad med ljusa och mörka slingor i håret
  • Folieslingor – fungerar ungefär som babylights. Slingor läggs i hela håret med folie
  • Sombre – ger en naturlig, solkysst känsla och är inte lika skarp som en ombre
  • 3D-teknik för hårfärgning där färgerna appliceras i olika mönster för att ge håret en tredimensionell effekt